Przepisy
Sałatka pomidorowa z okruchami
SKŁADNIKI:
- bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab
- dojrzałe pomidory
- kapary w zalewie
- kilka truskawek
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- oregano
- sól, czarny pieprz do smaku
- ocet jabłkowy
- olej rzepakowy
- ser dojrzewający tarty
Sposób przygotowania
Pomidory dojrzałe pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, mieszaj je z pomidorami wraz sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.
Zobacz inne przepisy
Zasmakuj w pysznych przepisach opartych na pieczywie